Capitolul 18-Despre inimă
Din Suflet simplu - o carte motivațională, Cristina Olteanu
Să nu crezi că mă apuc acum să fac anatomie cu tine, dragul meu cititor. Nici pe departe. În acest capitol vreau să îți vorbesc despre inimă, dar nu din punct de vedere anatomic, ci din punctul de vedere al sentimentelor pe care le strângem în aceasta. Inima este cutiuța care poate să cuprindă toate sentimentele noastre.
Inima poate fi de doua feluri: mare și mică. Este o tipologie proprie. Inima mică este inima pe care o au oamenii mici, iar inima mare este inima pe care o au oamenii mari. Simplu, nu? Și când zic oameni mari, mă refer la oamenii plini de sentimente de bunătate, iubire, la oamenii aceia inimoși, iar când zic oameni mici, mă refer la oamenii josnici, la oamenii incapabili să se iubească pe ei, darămite pe ceilalți.
Inima mea este mare, în inima mea încap toate iubirile mele: iubirea pentru oameni, iubirea pentru animale, iubirea pentru plante, iubirea pentru întreaga natură. Inima mea este capabilă să iubească foarte mulți oameni. Inima mea a cunoscut și fericirea, dar și tristețea. Cu toate că a cunoscut și nefericirea, ea tot nu s-a micșorat. Ea a rămas aceeasi, ba chiar crește cu zi ce trece. În fiecare zi ea crește, pentru că mă ocup de acest aspect. Te întrebi cum crește? Crește odată cu mine, deoarce am grijă să-i ofer ceea ce are ea nevoie, și anume: iubire, fericire, credință. Are nevoie de toate sentimentele care au puterea s-o hrănească și să o facă să crească. Cu inima simt tot. Toate sentimentele sunt strânse în această cutiuță muzicală. Da, inima este o cutiuță muzicală care ne pune toate sentimentele noastre pe note. Cu inima iubim, vorbim, cântăm.
Inima este motorașul care ne pune în mișcare și ne ajută să luăm decizii. De multe ori, ai observat, scump cititor, că noi, oamenii, mai gândim și cu inima, nu numai cu mintea? Inima ne ajută, în unele cazuri, să luăm decizii. Cu inima gândim atunci când sunt sentimente la mijloc. Inima ne învață să fim iubitori, să nu urâm, să iertăm, spre deosebire de rațiune, care ne face să fim mai sceptici.
Între inimă și rațiune s-a dat mereu o luptă. Inima este îngăduitoare, dar rațiunea este strictă. Cănd iubim pe cineva, iar acea persoană ne-a greșit, auzim doua voci, vocea inimii și cea a rațiunii. Vocea inimii spune să mai oferim o șansă, iar vocea rațiunii spune să renunțăm. În unele cazuri este bine să ascultăm inima, însă de multe ori, oamenii iau decizii cu mintea. Este bine să ținem cont de ambele și să le punem în balanță. Inima mai lasă de la ea, deoarece simte o nevoie continuă de afecțiune. Inima cu asta se hrănește. Dacă nu-i oferim afecțiune, ea nu crește, nu se dezvoltă. Inima inspiră și respiră iubire.
Hrănește-ți inima cu iubire, iubirea este singura care o menține tânără. Inima este sensibilă și nu se poate hrăni cu altceva. Hrănește-o cu iubire, fericire, bunătate, credință, afecțiune, generozitate. Nu lăsa loc sentimentelor de ură și tristețe. Acestea din urmă vor îmbătrâni inima și o vor face mică. Nu permite acestor sentimente să-și facă loc în ea. Inima este locșorul în care dragostea este cea care primează. Dragostea din inimă face ca aceasta să reprezinte un loc mirific, un loc plin de frumusețe, de culoare. Inima este centrul nostru, inima este stăpâna noastră. Inima este casa tuturor sentimentelor, este cea mai bună gazdă, iar sentimentele din ea sunt cele mai frumoase însuflețiri.